24 януари 2018 г.

Ново начало за новата 2018 г.


     Надали има някой, който още чете този блог, но пък за мен е важно да си споделя емоциите около поредното "нещо", което отдавна мечтаех да направя.
    Има творчески личности - музиканти, художници, писатели, хора които чувстват, че трябва да изразяват себе си като творят и че това е тяхното призвание, за това избират и тази професия. Те свирят, пеят, танцуват, рисуват, пишат разкази и стихове. По някога съм приятно изненадана от хора, които видимо са корави и лишени от емоции, а имат дълга стихосбирка. Щастлива съм да познавам доста от тях лично, някои са част от семейството ми - съпруга ми, моята зълва, кумовете ни - и двамата, братовчедите ми /и двамата по майчина и бащина линия/ и много, много приятели. И аз се нареждам сред тях, въпреки, че нямам такова образование, за разлика от споменатите по-горе. Като малка имах мечта, която не сбъднах, чувствах, че съм една от тях, но рядко го показвах. В минали години, тогава когато всичко беше под строй - времето на комунизъм, на всички творци се гледаше като на повърхностни и несериозни личности.
     Но не всеки може да бъде икономист, счетоводител или инженер, просто защото не е заложено вътре в него. Тези и други подобни професии изискват точност и не може да импровизираш, дори да искаш, защото това ще доведе до неточен резултат. Сега се сещам, че винаги когато решавах задачи, търсех няколко пътя, по която да бъде решена. Нищо, че ми губеше времето, аз просто исках да открия другият може би по-интересен път в тази толкова точна и не до там скучна наука... Обаче... познавам и хора с доста сериозни професии, които не пропускат сбирка за да се съберат със сродни души и потворят и заредят. Та извода е може би : може би всеки е творец вътре в себе си, но не всеки има нужда от това.

    С годините разбрах, че да подтискаш творческият импулс, може да ти носи мъка и нещастие, то е вътре в нас въпреки всичко и всеки и всякакви обстоятелства. Зарежда те след дългите забързани дни и е хубаво, когато успееш да откраднеш време само за това. След картичките не знаех дали ще се върна пак тук. За сега те са ми чужди, но не защото не ги обичам, а защото искам да опитам и нещо друго.

    Материали : Тел, хартиено тиксо, салфетки, лепило, бяла боя, запечатващ лак.

10 коментара:

  1. Дани, споделяй по-честичко тук :) има все още хора, които обичаме да четем какво се крие зад една творба, как се е родила и какво точно е искал да ни каже авторът с нея :)
    А що се отнася до сериозните професии и липсата на творчество в тях - точно там се раждат интересните парадокси и необходимостта от хоби, което да разтоварва, разнообразява и е отдушник на сериозността на ежедневието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кати - ще напиша, което добавих в публикацията, защото от хиляди редактирания го пропуснах, а със сигурност познавам доста хора със сериозни професии, които се мажат с боя или лепило и са ухилени до уши.

      Изтриване
  2. Да, ето ни - любопитковци всякакви..
    /Четем, но как ни мързи да пишем!/
    Прекрасна публикация! А балеринката е фатастична, много красива!
    С удоволствие те каня да участваш тук -
    Challenge #104 - ANYTHING GOES/ NEW BEGINNINGS
    http://ikesworldchallengeblog.blogspot.bg/2018/01/ikesworld-challenges-104-happy-new-year.html
    От все сърце ти пожелавам успех!
    Продължавай да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Боряна! Възползвах се и от предложението да участвам в предизвикателството!

      Изтриване
  3. a brilliant creation Thank you for joining us at Ike's World Challenges good luck Ginny DT for
    Ike'sWorld challenge
    My Blog As I do Rodos

    ОтговорИзтриване
  4. How very delicate and beautiful. She's lovely :-D
    Thank you very much for coming to play at IKEsWORLD Challenges :-D
    Hugz
    IKE x

    My Challenge Blog
    My Shop
    My Blog
    FB Fan Page
    Cat Lovers Challenge Blog

    ОтговорИзтриване
  5. Wow unique and beautiful! Thank you for taking the time to join in with our challenge and sharing your creativity with us, I love to see your talent, creativity and imagination at work. I hope to see more of your creativity in the near future. Love 'n' hugs Sall IkesWorld Challenges DT

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че се отбихте и добре дошли в моята приказка! Надявам се да ви отведе там, където съм всеки път, когато правя нещо с ръцете си... и сърцето си ;)

Powered By Blogger